Onderdeel van Pixfactory

Reglement

Download hier het reglement Reglement Groene Camera 2025

Inleiding

De Groene Camera is dé fotoprijs voor natuurfotografen uit Nederland en België en wordt georganiseerd door PiXFACTORY, uitgever van onder andere Natuurfotografie.nl en Natuurfotografie Magazine. PiXFACTORY heeft als missie om natuurfotografen een podium te bieden, wil natuurfotografie bevorderen en bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

De Groene Camera staat open voor deelname van elke foto die in Nederland en/of België is gemaakt. Foto’s uit andere landen zijn uitgesloten van inzending. Op deze manier creëren we een min of meer gelijk speelveld .

De Groene Camera gaat niet aan de haal met de ingezonden beelden door allerlei commerciële producten te maken van de ingezonden foto’s. Wij respecteren het auteursrecht en zullen foto’s eventueel en uitsluitend binnen de context van de fotowedstrijd publiceren of laten publiceren.

Opzet

De wedstrijd telt drie onderdelen: Natuurfotograaf van het jaar, Natuurfoto van het jaar en Natuurtalent van het jaar.

  1. Natuurfotograaf van het jaar
    Om in aanmerking te komen voor de titel Natuurfotograaf van het jaar stuur je een serie in,  bestaande uit minimaal zeven en maximaal negen beelden. Onder een serie verstaan wij: een reeks foto’s rond een thema die samenhang vertonen en samen een beeldverhaal vormen.
  1. Natuurfoto van het jaar
    Het onderdeel Natuurfoto van het jaar valt uiteen in acht verschillende categorieën. Om in aanmerking te komen voor de titel Natuurfoto van het jaar stuur je maximaal 15 foto’s in binnen één of meerdere van de categorieën. Er zijn in totaal 7 categorieën.
  1. Natuurtalent van het jaar
    Jongeren onder de 18 jaar kunnen meedingen naar de prijs: Natuurtalent van het jaar.

Per onderdeel en categorie is er een winnaar, een ‘runner-up’ en vijf eervolle vermeldingen. Alle winnaars, runners-up en eervolle vermeldingen worden aangeduid als finalisten.

Elke deelnemer kan maximaal 15 beelden insturen. De 7-9 beelden die je eventueel instuurt voor de serie vallen binnen dit aantal van 15 foto’s. Je bepaalt zelf hoeveel beelden je instuurt en voor welk onderdeel. Insturen kan tot uiterlijk 10 februari 2025 23:59 u.

Categorieën

Binnen het onderdeel natuurfoto van het jaar onderscheiden we de volgende categorieën.

  1. Landschappen
    Landschappen, inclusief weer en natuurverschijnselen. Nederlandse of Belgische landschapsfoto’s met een hoofdzakelijk natuurlijk karakter, al dan niet met het weer en/of natuurverschijnselen in de hoofdrol.
  2. Dieren
    Onder deze categorie vallen foto’s van in het wilde levende zoogdieren, reptielen,amfibieën en vissen in Nederland en België.
  3. Vogels
    Foto’s van in het wild levende vogels in Nederland en België.
  4. Geleedpotigen en ongewervelden
    Foto’s gemaakt van onder andere insecten, spinnen, slakken, kwallen, kreeften.
  5. Planten en paddenstoelen
    Foto’s van planten en paddenstoelen. Binnen deze categorie vallen ook bomen, mossen en korstmossen.
  6. Abstract
    Foto’s waarbij de nadruk ligt op vorm en structuur van natuurlijke onderwerpen.
  7. Onderwater
    Natuurlijke onderwerpen, landschappen of dieren onderwater gefotografeerd.

 Deelname
Deelname aan de onderdelen natuurfotograaf en natuurfoto van het jaar staat open voor iedereen die 18 jaar of ouder is. De kosten voor deelname bedragen € 17,50 incl. BTW.

Deelname aan het onderdeel Natuurtalent van het jaar staat open voor jongeren tot en met 17 jaar. Peildatum is 1 maart 2025. Ouders/verzorgers dienen toestemming voor deelname te geven.

Medewerkers van PiXFACTORY, sponsoren, juryleden en eerste graad familieleden van juryleden en redactieleden van natuurfotografie.nl zijn uitgesloten van deelname.

Specificaties

In aanmerking komen uitsluitend foto’s die:

  • de inzender zelf gemaakt heeft;
  • volledig met een camera zijn gemaakt (AI- of door de computer gerenderde beelden zijn niet toegestaan);
  • in Nederland en België zijn gemaakt. Foto’s gemaakt in Overzeese gebiedsdelen (Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba) zijn uitgesloten van deelname;
  • niet ouder zijn dan vijf jaar. Peildatum is 1 januari 2025;
  • niet eerder een prijs hebben gewonnen in een fotowedstrijd met meer dan 1.000 inzendingen. Eervolle vermeldingen beschouwen wij als een prijs;
  • in een volledige onbewerkt origineel met maximale/originele resolutie beschikbaar is, dat desgevraagd beschikbaar gesteld kan worden aan de jury;
  • voldoen aan de gestelde eisen met betrekking tot beeldbewerking;
  • waar het dieren betreft, uitsluitend wilde dieren in de vrije natuur als onderwerp hebben;
  • waar het soorten betreft, uitsluitend inheemse soorten. Wij hanteren hierbij het Nederlands soortenregister. Soorten die binnen de categorieën 1 tot en met 2C vallen komen in aanmerking voor inzending. Grote grazers komen in het soortenregister niet voor, maar foto’s van deze ingevoerde soorten zijn wel toegestaan.

Met het uploaden van beelden verklaar je dat deze voldoen aan bovenstaande criteria.

Technische specificaties en fotobewerking

Zowel digitale als analoge opnames zijn toegestaan. Analoge opnames dienen te worden gescand, waarbij de scan uitgangspunt is voor beoordeling door de jury.

Het is toegestaan uitsneden te maken uit het originele beeld. Er mag maximaal 35% van de foto worden afgesneden en na de uitsnede moet de foto minimaal 4000 pixels aan de langste zijde overhouden. Interpoleren is niet toegestaan. (35% lijkt veel, maar is minder dan je denkt. Reken dit dus goed uit.)

De volgende bewerkingen met een fotobewerkingsprogramma zijn toegestaan, waarbij uitgangspunt is dat de bewerkingen met mate moeten zijn toegepast en de werkelijkheid geen geweld mogen aandoen: Verscherpen, het verwijderen van ruis, het retoucheren van sensorvlekken, het verwijderen van lensafwijkingen, het aanpassen van belichting, contrast, witbalans, verzadiging en lokale aanpassingen, zoals vignettering, digitaal grijsverloopfilter en radiaalfilter. Voor het verwijderen van ruis en het verscherpen is het toegestaan om gebruik te maken van AI-gestuurde (opties binnen de) software.

Nadrukkelijk vermelden we dat tekst in en kaders om de foto etc. niet zijn toegestaan.

Dubbelopnames zijn toegestaan, mits gemaakt in de camera.

Klonen/retoucheren is heel beperkt toegestaan en alleen waar het gaat om beeldelementen die niet beeldbepalend zijn. Het oordeel over wat beeldbepalend is ligt bij de jury, maar het advies is om terughoudend om te gaan met dit soort bewerkingen.

Panoramafoto’s rechtstreeks uit de camera of samengesteld met behulp van software buiten de camera zijn toegestaan. Bij het opvragen van het origineel dient elke afzonderlijke foto aan de jury aangeleverd te worden.

HDR-opnames en opnames waarbij focus stacking is toegepast – binnen of buiten de camera – zijn toegestaan.

Zwart-wit omzettingen zijn  toegestaan in alle categorieën. Het inverteren van (zwart-wit)foto’s is niet toegestaan.

Uploaden van beelden

Het maximaal aantal beelden dat je mag insturen is 15. Je bepaalt zelf met hoeveel beelden in welke onderdeel en categorie je deelneemt.

Het is niet toegestaan om eenzelfde beeld of een beeld uit je portfolio-inzending in meerdere categorieën in te zenden: kies voor de categorie waar je denkt dat die het meest passend is.

Eenmaal ingezonden is het niet meer mogelijk beelden te vervangen of toe te voegen. Het is wel mogelijk op verschillende momenten/tijdstippen beelden te uploaden tot het maximum van 15 is bereikt.

De ingezonden foto’s dienen een resolutie te hebben van exact 1920 pixels langste zijde en mogen maximaal 2.500 kb groot zijn. Foto’s moeten worden ingestuurd als JPG-bestand, met sRGB kleurruimte.

Tijdens het uploaden wijzigt de bestandsnaam naar een uniek en onherleidbare bestandsnaam.

Het is niet toegestaan je naam in het IPTC veld caption of title in te vullen.

Overige voorwaarden

Het is niet toegestaan meerdere accounts aan te maken of onder een andere naam dan de eigen naam deel te nemen. Deelnemers die dit doen worden uitgesloten van deelname voor elk account dat men heeft aangemaakt.

Door foto’s te uploaden verklaart de deelnemer auteur van deze foto’s te zijn. Derhalve vrijwaart de deelnemer de organisatie van claims van derden met betrekking tot de ingezonden foto’s.

Inzenden kan uitsluitend digitaal via de website www.natuurfotografie.nl/groenecamera tot en met maandag 10 februari 2025.

De Nederlandse en/of Belgische wet dient gerespecteerd te zijn bij de ingezonden foto’s. De jury kan navraag doen bij de deelnemers over specifieke omstandigheden waaronder de foto(’s) zijn gemaakt. Bij twijfel hierover kan de jury besluiten foto’s uit te sluiten van deelname.

De ingezonden foto’s moeten zijn gemaakt met respect voor de natuur. Indien de jury op basis van de foto vermoedt dat er sprake is van ernstige verstoring of beschadiging, dan wordt de foto niet in aanmerking genomen voor jurering.

Voor luchtfoto’s geldt dat uitsluitend foto’s in aanmerking komen die binnen het kader van de wetgeving zijn gemaakt. De finalisten moeten kunnen aantonen dat de foto op een legale wijze is gemaakt en zullen de exacte locatie moeten doorgeven.

Iedere prijswinnende deelnemer is verplicht, als hierom door de organisatie wordt verzocht, de originele beelden zo spoedig mogelijk beschikbaar te stellen voor het de tentoonstelling, portfolio publicatie of andere publicaties van de Groene Camera.

Het is niet toegestaan ingezonden foto’s terug te trekken om welke reden ook. Het is ook niet toegestaan foto’s terug te trekken van de expositie of portfoliopublicatie. Ingezonden foto’s kunnen door de organisatie gebruikt worden voor promotionele doeleinden van de Groene Camera. Dit gebeurt indien mogelijk altijd met naamsvermelding.

Ingezonden foto’s kunnen door de organisatie gebruikt worden voor digitale projectie tijdens het event waarop de prijswinnaars bekend worden gemaakt.

Sponsoren en partners van de Groene Camera kunnen gebruik maken van de beelden in de context van de fotowedstrijd en met naamsvermelding. Deelnemers behouden altijd het volledige auteurs- en copyright en kunnen het beeld naar eigen inzicht exploiteren.

Lage resolutiebeelden worden verstrekt aan de pers. Deze beelden mogen uitsluitend in het kader van de Groene Camera en onder naamsvermelding gebruikt worden. De organisatie aanvaart geen aansprakelijkheid wanneer media zich hier niet aan houden. Het is aan de deelnemer om hier al dan niet tegen op te treden.

Door deelname aan de wedstrijd ga je ermee akkoord dat persoonsgegevens worden gedeeld met partners van de Groene Camera. Het betreft uitsluitend de gegevens die nodig zijn voor de organisatie van de wedstrijd en de expositie. Denk hierbij aan het delen van je naam aan onze expositiepartners voor vermelding bij de expositie en het delen van je naam en e-mailadres aan de prijspartners voor informatie omtrent de prijzen. Je gegevens worden alleen gebruikt waar het wenselijk is voor de wedstrijd en worden dus niet gebruikt voor reclamedoeleinden en ook niet verkocht aan derden.

Jurering & prijzen

De jury bestaat uit minimaal vijf personen. Het oordeel van de jury is bindend en over de uitslag wordt niet met deelnemers persoonlijk gecorrespondeerd. De jury beoordeelt de inzendingen anoniem en louter op het ingezonden beeld. Dit is de reden waarom je naam of initialen niet in de bestandsnaam mogen staan.

De jury beoordeelt de inzendingen na sluiting van de inzendtermijn. De finalisten bestaan uit de winnaars, runners-up en eervolle vermeldingen. Zij ontvangen persoonlijk bericht, via email op het opgegeven emailadres bij inschrijving, dat ze tot de finalisten behoren. Dit zal zijn op maandag 24 februari 2025. Van hen wordt verwacht dat ze binnen enkele dagen reageren door een onbewerkte versie van het originele bestand te sturen. Dit is de verantwoordelijkheid van de deelnemer. Als er voor 3 maart 2025 geen reactie is gekomen, kunnen de betreffende beelden worden gediskwalificeerd.

Tot slot

Een hele lap tekst deze reglementen… Laat je niet afschrikken. De regels zijn gebaseerd op onze ervaring met fotowedstrijden. Het doel van deze regels is dat voor elke deelnemer hetzelfde uitgangspunt heeft en dat de wedstrijd eerlijk verloopt. ‘Level playingfield’ heet dat in mooi Engels.

Doe je mee? Klik hier om je aan te melden. Dit kan tot en met 10 februari 2025.