Jury

De jury van de Groene Camera 2023 bestaat uit vier personen. Bij het samenstellen van de jury hanteren we de volgende criteria: expertise, diversiteit en oorspronkelijkheid. Mensen met sterke ideeën en meningen; mensen met een eigen wijsheid. Hieronder maak je nader met de jury voor de Groene Camera 2023.

Hennie van Heerden

58 jaar, geen kinderen (wel 3 bloedjes van honden) en al 25 jaar woonachtig in op het zelf gecreëerde paradijsje in Tonden. In 2010 trok Canon Japan aan de bel of ze de leading lady wilde worden voor de Corporate Branding Campaign rondom de Canon 1DM4 in Japan. Sindsdien is Hennie fotografie-gerelateerd bezig waaronder ook een rol als gastjurylid in “Het Perfecte Plaatje”.

Hennie reis(de) veel en graag – 62 landen tot nu toe – maar vindt toch de grootste voldoening in het uitbreiden en onderhouden van het eigen stukje natuurgebied rondom hun huis dat stukje bij beetje is opgebouwd. Uiteraard vormt dit ook een prachtige voedingsbodem voor haar fotografie. Opgegroeid op wat je bijna een kinderboerderij kan noemen, was de keuze voor het fotograferen van dieren snel gemaakt. Ze is, denkt ze, een ‘old-skool’-natuurfotografe. Ze wordt nog steeds blij van een goed gelukte – scherpe – foto, genomen in de (het liefst vrije) natuur en voelt zich prettig binnen deze comfort-zone. Ze probéért zichzelf daarbij overigens niet ál te serieus te nemen, ze beseft zich terdege dat natuurfotograaf als vak al jaren uitgestorven is.

Theo Bosboom

Theo Bosboom is een gepassioneerde fotograaf, gespecialiseerd in natuur en landschappen. In 2013 gaf hij zijn carrière als advocaat op om zijn droom te kunnen volgen en als professioneel fotograaf aan de slag te gaan.

Hoewel Theo een brede interesse in de natuur heeft, houdt hij vooral van Noord Europa, ruige kusten en stormachtig weer. Vaak wordt hij geïnspireerd door de details van de natuur. Binnen Nederland werkt Theo de laatste jaren met name aan series binnen het thema mens en natuur. Theo wordt beschouwd als een creatieve fotograaf met een duidelijk herkenbare eigen stijl.

Theo’s beelden verschijnen geregeld in bekende tijdschriften als National Geographic (NL) en worden vaak onderscheiden bij prestigieuze fotowedstrijden, zoals Wildlife photographer of the year, European Wildlife photographer of the year en de Zilveren camera. Theo publiceerde tot nu toe drie fotoboeken, Ijsland puur, Dromen van wildernis en Shaped by the sea.

Tres Melis

Très Melis is art-director, vormgever en beeldredacteur. Ze heeft gestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. En is werkzaam voor o.a. Roots, Het VogelMagazine en het WaddenMagazine. Ook heeft ze een aantal natuurboeken vormgegeven.
“Mijn passie natuur, vormgeving en fotografie komen in mijn werk bij elkaar. Ik kan uren op zoek zijn naar hét ultieme beeld en kom tijdens die zoektochten de mooiste verrassingen tegen.”

 

Peter de Haan
Sinds 1 januari 2019 is Peter directeur van Museon-Omniversum, een interactief museum voor wetenschap en cultuur met een sterke educatieve missie. Hij heeft daarvoor bijna zijn hele carrière in de culturele sector gewerkt. Hij heeft onder andere in het kunstonderwijs gewerkt, was directeur van het Utrechtse Universiteitsmuseum en Sterrenwacht Sonnenborgh, heeft leiding gegeven aan een groot stedelijk project Vrede van Utrecht en heeft de laatste 3 jaar het Cultuurbedrijf Noordoostpolder geleid, waar Museum Schokland onderdeel van is.

 

Adviseur van de jury:

Robin Kraaij

Robin Kraaij is al sinds kind gefascineerd door de natuur en dan vooral al het kleine. Robin is ecoloog en een kenner op het gebied van ongewervelden, amfibieën, reptielen en planten. Vanuit zijn kennisgebied zal hij meekijken met de jury en hen adviseren. Het belangrijkste doel van Robin is zijn kennis over en liefde voor de natuur te delen.

Robin fotografeert zelf veel macro onderwerpen en heeft een erg grote collectie diersoorten die maar weinig gefotografeerd en gezien worden. Het belangrijkste van elke foto is dat er een verhaal bij verteld kan worden over de soort die op de foto staat.