Onderdeel van Pixfactory

Jury

De jury van de Groene Camera 2024 bestaat uit vijf personen. Bij het samenstellen van de jury hanteren we de volgende criteria: expertise, diversiteit en oorspronkelijkheid. Mensen met sterke ideeën en meningen; mensen met een eigen wijsheid. Hieronder maak je nader met de jury voor de Groene Camera 2024.

Fotograaf: Alexander Schippers

Auke-Florian Hiemstra

Auke-Florian Hiemstra (1992) is bioloog, schrijver en fotograaf. Hij promoveert en doet onderzoek bij Naturalis naar het gebruik van plastic in vogelnesten, maar met zijn middenformaat camera worden deze ook grondig gedocumenteerd. In al zijn fotografische werk staat de impact van de mens op de natuur centraal, en als bioloog ziet hij het als zijn taak deze verhalen te brengen. Foto’s van Hiemstra haalden meerdere keren de internationale versie van National Geographic, en zijn beelden werden opgepikt door o.a. de BBC, New York Times, CNN, en The Guardian. Zijn foto van een vogelnest gemaakt van anti-vogelpinnen bereikte een miljard mensen.

 

Ingrid Vekemans

Ingrid Vekemans is een fotografe die altijd al gefascineerd was door Afrika voordat ze er in 1994 voor het eerst voet aan de grond zette. Hoewel Afrika en de natuur aldaar haar grootste passie is, ontwikkelde ze zich ook dichter bij huis als een veelzijdige natuurfotograaf. Haar favoriete onderwerpen in haar thuisbasis België zijn dieren in het wild, het bos en de macrowereld. Haar werk is meerdere malen internationaal bekroond. Alle foto’s van Ingrid komen rechtstreeks uit de camera en er worden geen elementen toegevoegd of verwijderd. Ze schrijft voor fotovakbladen, organiseert workshops en begeleidt fotosafari’s naar Afrika. Ze is ook Benro ambassadeur.

 

Johan van der Wielen

Johan van der Wielen (9 dec. 1975) is fulltime natuurfotograaf met een passie voor sfeerbeelden. Hij probeert de indruk en sfeer in beelden te laten bepalen door vooral de zintuiglijke ervaringen en maakt beelden waarbij deze indrukken als vanzelf weer worden opgeroepen… Het weer speelt een belangrijke rol bij zijn fotografie, van Hollandse wolkenluchten tot apocalyptische stormen. Maar Johan is ook actief in de nacht, het magische donker met zijn vele lichtjes en de stilte trekken hem ’s avonds naar buiten. Naast fotograaf organiseert Johan veel fotografische cursussen en reizen in binnen en buitenland waarbij hij de passie voor fotografie en het effect van het weer laat beleven.

Tres Melis

Tres Melis is art-director, vormgever en beeldredacteur. Ze heeft gestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. En is werkzaam voor o.a. Roots, Het VogelMagazine en het WaddenMagazine. Ook heeft ze een aantal natuurboeken vormgegeven.
Mijn passie natuur, vormgeving en fotografie komen in mijn werk bij elkaar. Ik kan uren op zoek zijn naar hét ultieme beeld en kom tijdens die zoektochten de mooiste verrassingen tegen.

Peter de Haan

Sinds 1 januari 2019 is Peter directeur van Museon-Omniversum, een interactief museum voor wetenschap en cultuur met een sterke educatieve missie. Hij heeft daarvoor bijna zijn hele carrière in de culturele sector gewerkt. Hij heeft onder andere in het kunstonderwijs gewerkt, was directeur van het Utrechtse Universiteitsmuseum en Sterrenwacht Sonnenborgh, heeft leiding gegeven aan een groot stedelijk project Vrede van Utrecht en heeft de laatste 3 jaar het Cultuurbedrijf Noordoostpolder geleid, waar Museum Schokland onderdeel van is.

 

Adviseur van de jury: Robin Kraaij

Robin Kraaij is al sinds kind gefascineerd door de natuur en dan vooral al het kleine. Robin is ecoloog en een kenner op het gebied van ongewervelden, amfibieën, reptielen en planten. Vanuit zijn kennisgebied zal hij meekijken met de jury en hen adviseren. Het belangrijkste doel van Robin is zijn kennis over en liefde voor de natuur te delen.

Robin fotografeert zelf veel macro onderwerpen en heeft een erg grote collectie diersoorten die maar weinig gefotografeerd en gezien worden. Het belangrijkste van elke foto is dat er een verhaal bij verteld kan worden over de soort die op de foto staat.