Onderdeel van Pixfactory

Jury

De jury van de Groene Camera 2025 bestaat uit vijf personen. Bij het samenstellen van de jury hanteren we de volgende criteria: expertise, diversiteit en oorspronkelijkheid. Mensen met sterke ideeën en meningen; mensen met een eigen wijsheid. Hieronder maak je nader met de jury voor de Groene Camera 2025.

Fotograaf: Alexander Schippers

Auke-Florian Hiemstra

Auke-Florian Hiemstra (1992) is bioloog, schrijver en fotograaf. Hij promoveert en doet onderzoek bij Naturalis naar het gebruik van plastic in vogelnesten, maar met zijn middenformaat camera worden deze ook grondig gedocumenteerd. In al zijn fotografische werk staat de impact van de mens op de natuur centraal, en als bioloog ziet hij het als zijn taak deze verhalen te brengen. Foto’s van Hiemstra haalden meerdere keren de internationale versie van National Geographic, en zijn beelden werden opgepikt door o.a. de BBC, New York Times, CNN, en The Guardian. Zijn foto van een vogelnest gemaakt van anti-vogelpinnen bereikte een miljard mensen.

 

Karin de Jonge

Karin de Jonge noemt zichzelf belevingsfotograaf: ze wil verwondering, sfeer en gevoel in beeld vangen. Fotograferen is al heel lang haar passie zodat ze enkele jaren geleden besloot om na de Fotovakschool als zzp’er aan de slag te gaan. Naast haar deeltijdbaan als psycholoog werkt ze als theater-, bedrijfs-, studio- en uitvaartfotograaf. In de natuur ontspant ze zich maar wel met haar onafscheidelijke camera. Ze streeft naar verzorgde beelden met een sterke compositie en een persoonlijke creatieve invalshoek. Van de momenten waarop het “klikt” wordt ze heel gelukkig.

Bart Heirweg

Voor Bart Heirweg bestaat er niets mooiers dan een leven als landschapsfotograaf. Wanneer hij voor dag en dauw door de velden loopt, voel hij zich eventjes alleen op de wereld en geniet hij van de rust. Ver weg van de zo vertrouwde waan van de dag. Elke keer opnieuw verbaast de natuur hem met haar schoonheid. Het bezorgt hem momenten van verstilling, puur gewaarworden en verbondenheid met de natuur.

Bart’s foto’s werden gepubliceerd in nationale en internationale fotomagazines en werden meermaals bekroond. Ze worden gemaakt in opdracht van overheids- en privé bedrijven, toeristische diensten, reclamebureaus maar ook van interieurarchitecten en hun klanten. Op die manier brengt hij het natuurschoon binnen in leef- of werkruimtes.

Peter de Haan

Sinds 1 januari 2019 is Peter directeur van Museon-Omniversum, een interactief museum voor wetenschap en cultuur met een sterke educatieve missie. Hij heeft daarvoor bijna zijn hele carrière in de culturele sector gewerkt. Hij heeft onder andere in het kunstonderwijs gewerkt, was directeur van het Utrechtse Universiteitsmuseum en Sterrenwacht Sonnenborgh, heeft leiding gegeven aan een groot stedelijk project Vrede van Utrecht en heeft de laatste 3 jaar het Cultuurbedrijf Noordoostpolder geleid, waar Museum Schokland onderdeel van is.

 

René Lipman

René Lipman is onderwaterfotograaf en verhalenverteller. Zijn hele leven staat in het teken om mensen te enthousiasmeren voor de boeiende onderwaterwereld. Hij doet dit door het maken en uitgeven van magazines, reizen en presentaties, zoals RENÉ-Magazine.. 

Hij bekijkt foto’s in een bredere context en is op zoek naar het verhaal dat ze vertellen.

Adviseur van de jury: Robin Kraaij

Robin Kraaij is al sinds kind gefascineerd door de natuur en dan vooral al het kleine. Robin is ecoloog en een kenner op het gebied van ongewervelden, amfibieën, reptielen en planten. Vanuit zijn kennisgebied zal hij meekijken met de jury en hen adviseren. Het belangrijkste doel van Robin is zijn kennis over en liefde voor de natuur te delen.

Robin fotografeert zelf veel macro onderwerpen en heeft een erg grote collectie diersoorten die maar weinig gefotografeerd en gezien worden. Het belangrijkste van elke foto is dat er een verhaal bij verteld kan worden over de soort die op de foto staat.